Diseño del blog

Valencià i català: noms i acadèmies per a una llengua

Vicent Satorres Calabuig • 30 de diciembre de 2020

This is a subtitle for your new post

El llibre vol contribuir a clarificar dos temes: com haurien de ser les relacions lingüístiques entre els valencians i els catalans; i com caldria actuar en el nom de la llengua que compartim. U dels instruments usats és estudiar com ha reaccionat la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans davant de la creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (2001). En eixa temàtica, destaca l’anàlisi del document que aprovaren les dos institucions al principi del 2020. El llibre també indaga si predomina una ideologia en la Secció Filològica. Els lectors comprovaran que es produïxen deformacions en la interpretació de les llengües quan una institució practica l’essencialisme (és a dir, quan mira la llengua sense considerar els parlants ni la societat). En canvi, si posem un idioma al servici de les persones i dels pobles que el parlen facilitem que els problemes lingüístics es plantegen d’una manera clara, racional i socialment acceptable. No cal dir que eixa perspectiva és necessària en la societat valenciana. De fet, el llibre l’aplica i obté resultats clars.
Por Vicent Satorres Calabuig 31 de diciembre de 2020
Paco Lloret i Rafa Lahuerta, davant d'un públic valencianista, van presentar el segon volum dels articles que Paco Lloret publica en Las Provincias. L'acte va estar carregat d'una forta càrrega emotiva de sentiment valencianista, amb el record d'anècdotes viscudes per Paco Lloret, el mateix Rafa Lahuerta, Paco Roig i altres assistents. En uns moments en què l'equip que els unix està 'segrestat' la literatura al voltant de l'equip comença a tindre un pes molt important. Com tantes altres coses, esta època passarà i l'equip 'bronco', l'equip que guanyava copes tornarà a moure els sentiments i les emocions viscudes en el Mestalla.
Por Carmen Herrero Hueso 28 de diciembre de 2020
¿De quina necessitat sorgix esta guia? L’autora, Cristina Zamora, després d’11 anys com a docent d’FP i tres anys en escola d’adults, ha detectat que molt del nostre alumnat d’FP bàsica o qualsevol altre nivell d’FP ix dels centres sense titular per no haver aprovat matèries no professionals com Anglés, Valencià, Matemàtiques o Castellà (en el cas d’FP bàsica). El que molts docents no sabíem encara és que només amb les matèries professionals es pot titular, si bé no s’obté un títol complet d’FP, sí que amb un certificat de professionalitat, vàlid igualment en l’àmbit laboral, es tramita des de Labora o el SEPE en compte de fer-ho des d’educació. ¿Ho sabies? Esta guia és el manual que permet que els equips docents i d’orientació sàpien com fer els tràmits necessaris i marcar els itineraris i matèries necessàries perquè l’alumnat no isca sense qualificar, augmentant així les seues possibilitats d’ocupabilitat i d’un futur més digne... al final l’educació no ha de ser una altra cosa que una finestra de possibilitats per a tindre o poder aconseguir una vida millor ‘Guia de competències professionals i certificats de professionalitat’.
23 de diciembre de 2020
Hace tres años, Àrbena publicó la primera entrega de BRONCO Y COPERO en la que se incluía una amplia selección de los reportajes que, cada sábado, desde septiembre de 2014, Paco Lloret publica en el diario Las Provincias, bajo el título de “El túnel del tiempo”. Aquel primer volumen, que vio la luz en el otoño de 2017, gozó de una magnífica acogida entre los lectores que agotaron con rapidez la primera edición de la obra. Este segundo volumen recoge, a modo de continuación, los textos publicados en el diario decano después de la aparición del primero. De nuevo, el autor ha optado por un criterio selectivo. No están todos, pero sí se han elegido los que se consideran más relevantes. Cuando el libro estaba a punto de su impresión, se ha decidido añadir de forma excepcional un texto que no estaba previsto, en homenaje a la figura del desaparecido Bernardo España, “Españeta”, fallecido el pasado 14 de octubre. En esta segunda entrega los temas están ordenados en función de su contenido. Se incluyen una serie de singulares documentos gráficos, algunos inéditos en Valencia, que pertenecen al archivo de Bernat Navarro Porter, amigo personal del autor. La portada del libro recoge aquella lona desplegada por la afición en los prolegómenos de la final de la Copa del Rey disputada en Sevilla el 25 de mayo de 2019. Una imagen, captada por Jesús Signes, fotógrafo de Las Provincias, que resume la dimensión de una entidad que vivió en aquellos días inolvidables, momentos de felicidad. La fuerza imparable del valencianismo quedó puesta de manifiesto con una exhibición arrolladora.
Share by: